Babcie mają swoje sposoby na wszystko! Prawdy i mity na temat “babcinych sposobów” zwalczania przeziębienia

Dziś ponownie wystąpiłam w Pytanie na śniadanie. Tym razem rozmawialiśmy o prawdach i mitach na temat „babcinych sposobów” zwalczania przeziębienia i infekcji.

  • Pierwszym i bardzo znanym sposobem jest oczywiście – rosół. Jeżeli jest on przyrządzany naturalnie, niewzbogacany wspomagaczami smaku, wówczas jest on dobrym sposobem na przeziębienie. Chociażby ze względu na jego ciepłą temperaturę oraz zawartą w nim cebulę i czosnek. Taki rosół świetnie rozgrzewa organizm. Powinien gotować się około 8-12 h, aby wytworzyły się odpowiednie substancje – jak np aminokwasy. Rosół ma bardzo duże znaczenie w „fazie gojenia”, czyli w sytuacji, gdy następuje naprawa zainfekowanych komórek.
  • Kolejną popularną metodą jest picie mleka z miodem przed snem. To raczej mit. Aby miód zachował wartości to temperatura mleka nie powinna być zbyt gorąca, w celu ochrony właściwości miodu. Pamiętajmy również, że w mleku znajduje się tryptofan – bardzo istotny aminokwas, z którego powstaje serotonina. A potem melatonina – hormon wytwarzany w czasie snu. Ale lepiej zjeść przed snem w tym celu jogurt czy kawałek mięsa/ ryby bo tam mamy go więcej.
  • Dobrym „babcinym sposobem” jest również syrop z cebuli. Jest skuteczny, ze względu na zawarte w cebuli antyoksydanty, flawonole, witaminy i składniki mineralne. Bardzo dobrze wspiera to naszą odporność. Świetnie sprawdza się również imbir. Wykorzystywany często w domowych syropach w składzie z np. kurkumą, sokiem z cytryny, oraz pieprzem, który zawiera piperynę. Tworząc taką mieszankę, otrzymujemy naturalny antybiotyk.
  • Nie możemy zapomnieć również o czosnku. Rozgniatając go, (po odczekaniu kilku minut), uwalniamy allicynę, która ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
  • W przeziębieniu warto suplementować cynk 20-30 mg w przypadku dorosłych (przez 3-4 dni). Dodatkowo również witamina C, która wspiera pracę leukocytów. Jako wspomaganie w przeziębieniu również warto pić herbatę lipową, która obniża temperaturę i działa rozgrzewająco.

Zobacz film: Prawdy i mity o babcinych przepisach


Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Choroby, Dieta, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: dieta, dietetyk, grypa, infekcje, odporność, przeziębienie, zdrowie

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up