Premiera! "Dieta na zdrową redukcję – wersja wiosna-lato"! Kompletna dieta już za 119zł! Kup teraz!

Czujesz nieustanne zmęczenie? Sprawdź dlaczego i wygraj z nim!

Czym jest zmęczenie, to chyba każdy z nas wie, natomiast nie każdy wie, że zmęczenie może być też chorobą. CFS czyli zespół przewlekłego zmęczenia to utrzymujące się w czasie (pół roku i więcej) uczucie wyczerpania i znużenia, które nie ustępuje nawet po odpoczynku i śnie. Choroba ta objawia się zmęczeniem na poziomie CUN (bóle mięśni, stawów, brak sił w kończynach, ogromne zmęczenie, zaburzenia neurologiczne, zaburzenia depresyjne, niskie ciśnienie, bradykardia i inne).

No dobrze skoro już wiemy, że nie zawsze zmęczenie powinniśmy bagatelizować to, jak to się dzieje, iż z braku snu i przemęczenia ,,nagle’’ wpadamy w jednostkę chorobową, czyli chroniczne zmęczenie. Do przyczyn przewlekłego zmęczenia zaliczamy m.in.: brak snu, przewlekłe infekcje, niedobory witaminowo-mineralne (anemia), przetrenowanie, anemia, dysbioza, nadmiar stresu, zaburzenia hormonalne, mitochondriopatie, dieta. Nie sposób wymienić wszystkie. Zaburzona homeostaza organizmu i dodatkowa ciężka praca, połączona z brakiem snu, to prosta droga do tej jednostki chorobowej. Jednak te wszystkie zaburzenia mają jeden wspólny mianownik, a mianowicie stan zapalny. To właśnie on jest główną przyczyną przewlekłego zmęczenia, ale również wielu innych chorób. Jak radzić sobie z taką chorobą. Z pomocą powinien przyjść lekarz, fizjoterapeuta i dietetyk. A więc jak wygląda to z dietetycznej strony? Dieta przeciwzapalna jest kluczem do sukcesu, ładnie brzmi, ale co to znaczy? No to od początku z diety należy wyrzucić:

  • FasFoody i inne źródła tłuszczu trans-co to jest tłuszcz trans? Są to uwodornione oleje roślinne. Nadmierne spożycie tych tłuszczy zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy czy nowotworów. W aspekcie zmęczenia kwasy tłuszczowe typu trans wbudowują się w błonę komórkową (szybciej niż prawidłowe tłuszcze cis), przez co zmniejszają elastyczność i płynność błon komórkowych, wpływają również na aktywność receptorów i enzymów błonowych, przez co zaburzają funkcjonowanie komórki, również mitochondriów.
  • Syrop glukozowo-fruktozowy –potęguje stan zapalny w organizmie ponadto przyczynia się do chorób sercowo-naczyniowych, czy też stłuszczenia wątroby. Część badania odnosi się również do negatywnego wpływu syropu glukozowo-fruktozowego na hormony takie jak insulina i leptyna. Gdzie go znajdziemy? Prawie wszędzie, musimy dokładnie czytać etykiety, aby znaleźć produkty, które nie zawierają tego składnika.
  • Energetyki – unikamy ich również w diecie, ponieważ są naszpikowane sztucznymi dodatkami i mimo, iż dają uczucie skoku energetycznego, to równie szybko mamy tzw. zjazd energetyczny i chce nam się spać, spowodowane jest to sporą ilością cukru, jaka jest dodawana do tych specyfików. Energetykom stanowczo mówimy NIE!
  • Kawa – możemy ją stosować w przypadku przemęczenia ale może maskować objawy i będzie nietolerowana przez większość chorych. Jednak zawsze jest to sprawa indywidualna. No dobrze to kilka produktów, które musimy odstawić, a co zatem możemy jeść.

Przede wszystkim pamiętajmy o podstawach, czyli odpowiednia ilość kalorii w diecie oraz makroskładników węglowodanów, tłuszczy i białek, aby mieć energię musimy dostarczyć organizmowi substratów do jej wytworzenia. Niedobór energii w diecie również jest dla organizmu stresem.

  • Zielone warzywa – absolutny numer jeden, bogactwo witaminy C, E, K, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B. Zawierają również sporą ilość przeciwutleniaczy poprawiają wydolność mózgu i chronią przed chorobą Alzheimera. Spora ilość witamin z grupy B usprawni wytwarzanie energii w naszych mitochondriach i skutecznie poprawi naszą zdolność do wykonywania pracy umysłowej.
  •  Zdrowe tłuszcze, czyli oliwa z oliwek, awokado i inne zawierają, polifenole, które poprawiają pamięć i zdolność uczenia się. Są źródłem wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach o działaniu przeciwzapalnym.
  • Ryby – są dobrym źródłem kwasów omega 3, które bardzo korzystnie oddziaływają na mózg poprzez poprawienie pomięci, skrócenie czasu zapamiętywania. EPA i DHA, które również działają neuroprotekcyjnie i poprawiają sprawność mózgu, koncentrację, a także niwelują mgłę mózgową.

Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

2 Komentarze. Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu