Dlaczego warto jeść brokuły?

Brokuł to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Zawiera wiele składników odżywczych, takich jak związki polifenolowe, związki azotowe i karotenoidy. Charakterystyczną cechą warzyw kapustowatych jest niestety ich gorzkawy smak i specyficzny, ostry zapach. Z tego względu warzywa te postrzegane są często negatywnie przez konsumentów.

Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Oto kilka prozdrowotnych właściwości brokułów.

1. Brokuły są głównym źródłem glukozynolanów, średnia zawartość tych związków wynosi 15,2–59,3 mmol na kilogram suchej masy produktu. Glukozynolany zostały zidentyfikowane razem z sulforafanem, jako potencjalne przeciwnowotworowe związki występujące z brokułach. Glukozynolany posiadają zdolność do pobudzania enzymów detoksykacyjnych, które usuwają między innymi kancerogeny z organizmu człowieka.

2. Występujący w brokułach sulforafan (SFN) jest naturalnym izotiocyjanianem. Ostatnie badania wskazują na możliwość wykorzystania go w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych, bowiem ochronne właściwości SFN zaobserwowano we wszystkich fazach procesu kancerogenezy.

3. Zawierają bioflawonoid nazywany kemferolem, który ma działanie przeciwgrzybiczne, antyalergiczne i skutecznie zmniejsza ryzyko przewlekłego stanu zapalnego.

4. Brokuły są bogatym źródłem witaminy C (80-100 mg). Są zasobne także w wit. E, K, tiaminę, ryboflawinę, kwas pantotenowy, wit. A, B6 oraz foliany.

5. Brokuły zawierają składniki mineralne, takie jak: mangan, potas, fosfor, magnez, wapno, selen, cynk i żelazo.

6. Są źródłem błonnika pokarmowego, tak zbawiennego dla zdrowia jelit.

7. Są tanie i łatwo dostępne.

Uwaga na substancje antyodżywcze! Goitrogeny to substancje antyodżywcze występujące w brokułach. Antyodżywcze, czyli hamujące wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Goitrogeny oraz ich metabolity powodują blokowanie przyswajania jodu i zaburzenia jego gospodarki w organizmie, co z kolei może prowadzić do szeregu dysfunkcji i zaburzeń homeostazy organizmu i problemów z funkcjonowaniem tarczycy. Dlatego osoby z zaburzoną pracą tarczycy powinny ograniczyć lub wyeliminować brokuły i inne rośliny krzyżowe ze swojej diety.

Ważne! Goitrogeny częściowo usuwane są z pożywienia podczas gotowania (najlepiej bez przykrycia).

U mnie dziś dieta “pudełkowa” ze względu na cały dzień poza domem- do szklanego pojemnika wpadły brokuły posypane nasionami słonecznika, wątróbka drobiowa (ze sprawdzonego źródła) duszona z cebulką i kasza jęczmienna z kurkumą i pieprzem, a całość skropiona oliwą z oliwek.

Bibliografia:
1. Glade M.J., Meguid M.M., A Glance at… Broccoli, glucoraphanin, and sulforaphane, „Nutrition” 31(9), 2015, 1175−1178.
2. Borowski J., Szajdek A., Content of selected bioactive components and antioxidant properties of broccoli (Brassica oleracea L.), „Eur Food Res Technol.” 226, 2008, 459–465.
3. James D., Devaraj S., Bellur P. i wsp., Novel concepts of broccoli sulforaphanes and disease: induction of phase II antioxidant and detoxification enzymes by enhanced-glucoraphanin broccoli, „Nutr Rev.” 70, 2012, 654–665.
4. Rosa E., Rodrigues A., Total and individual glucosinolate content in 11 broccoli cultivars grown in early and late seasons, „J. Hortic. Sci.” 36(1), 2001, 56−59.
5. Śmiechowska A., Bartoszek A., Namieśnik J., Przeciwrakotwórcze właściwości glukozynolanów zawartych w kapuście (Brassica oleracea var. capitata) oraz produktów ich rozpadu, „Post Hig Med Dosw.” 62, 2008, 125−140.
6. Zalega J., Szostak-Węgierek D., Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy, „Probl Hig Epidemiol.” 94(1), 2013, 41−49.
7. Tomczyk J., Olejnik A., Sulforafan – potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych, „Postepy Hig Med Dosw.” 64, 2010, 590−603.
8. Bertl E., Bartsch H., Gerhauser C., Inhibition of angiogenesis and endothelial cell functions are novel sulforaphane-mediated mechanisms in chemoprevention, „Mol. Cancer Ther.” 5, 2006, 575–585.
9. Fimognari C., Berti F., Cantelli-Forti G., Hrelia P., Effect of sulforaphane on micronucleus induction in cultured human lymphocytes by four different mutagens. Environ, „Mol. Mutagen.” 46, 2005, 260–267.
10. Chen Y.J., Wallig M.A., Jeffery E.H., Dietary Broccoli Lessens Development of Fatty Liver and Liver Cancer in Mice Given Diethylnitrosamine and Fed a Western or Control Diet, „J Nutr.” 146(3), 2016, 542−550.
11. Mithen R., Faulkner K., Magrath R, Rose P., Williamson G., Marquez J., Development of isothiocyanate-enriched broccoli, and its enhanced ability to induce phase 2 detoxification enzymes in mammalian cells, „Theor. Appl. Genet.” 106, 2003, 727–734.


Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Dieta, Witaminy, Zdrowe produkty, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: bioflawonoid, brokuły, witaminy

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up