NOWOŚĆ! Dieta z produktami z Biedronki
🐞 Prosta, tania, odżywcza!

SPRAWDŹ

Gazy jelitowe – Czy wiesz co może je powodować?

Gazy jelitowe - Czy wiesz co może je powodować?

Co może powodować gazy?

Ilość wydzielanych gazów i ich rodzaj będzie zależeć od jakości współpracy wszystkich elementów układu trawiennego. Dobra współpraca pomiędzy wątrobą, trzustką, przewodem pokarmowym, mikrobiotą jest konieczna do unormowania produkcji gazów, a zaburzenie choćby jednego będzie skutkowało ich nadmiernym wytwarzaniem.

Kilka faktów

U zdrowego człowieka całkowita objętość gazów w przewodzie pokarmowym mieści się pomiędzy 150-200 ml.

Osoba zdrowa z fizjologicznie pracującym przewodem pokarmowym codziennie wydala około 1,5 l gazów dziennie, przy czym powinny być one głównie bezwonne.

Są to gazy, te same, które znajdują się w powietrzu, którymi oddychamy: azot, wodór, dwutlenek węgla, ale również są nimi gazy produkowane w obrębie przewodu pokarmowego, pochodzące z działalności fermentacyjnej bakterii, takie jak metan czy siarkowodór i inne pochodne siarkowe.

Nietolerancje pokarmowe

Gazy są związane z nietolerancjami pokarmowymi określanymi też nadwrażliwościami.

Nietolerancje wrodzone – uwarunkowane genetycznie, gdzie składnik diety, na który stwierdzono nietolerancję ogranicza się bądź eliminuje z diety całkowicie, nie ma tutaj możliwości na nabycie tolerancji.

Nietolerancje wtórne powstają w wyniku chorób jelit i nietolerancje związane z przeciwciałami IgG. Wtedy zwykle wystarcza okresowe wyłączenie z diety produktów, które powodują dolegliwości. Po czym ponownie włącza się je, a z czasem powraca ich pełna tolerancja.

Błonnik

Czasem powodem nadmiernych gazów jest zbyt duża suplementacja błonnika nierozpuszczalnego (nie jest trawiony przez enzymy człowieka) lub też zbyt duży jego udział w diecie. Upewnij się, czy nie masz w diecie go za dużo lub czy nie wprowadziłeś/aś go zbyt gwałtownie do diety.

Brak enzymów

Niedostateczne wydzielanie enzymów trzustkowych, soku żołądkowego prowadzi do upośledzonego trawienia i wchłaniania białek, węglowodanów, tłuszczów w jelicie cienkim. W efekcie zbyt dużo cząstek pokarmowych dociera do jelita grubego i będzie sprzyjać wzmożonej produkcji gazów na drodze fermentacji.

Zmieniona mikrobiota jelitowa

Ogromny wpływ na zwiększone powstawanie gazów ma zmieniona, nieprawidłowa mikrobiota jelitowa. Przewaga flory fermentującej czy chorobotwórczej będzie skutkować nadmierną produkcją gazów. Z kolei zmiany w mikrobiocie są wynikiem przyjmowanych leków, przebytej antybiotykoterapii zatruć pokarmowych, nieprawidłowej diety czy stresu.


Zainteresował Cię ten temat?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu