Przyczyny niskiej ferrytyny
Przyczyny oficjalne
- niedokrwistość
- zespół złego wchłaniania żelaza
- choroby zapalne jelit np. choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- zbyt obfite miesiączki
- nowotwory
- krwotoki wewnętrzne
- ciąża
- stosowanie leków – inhibitorów pompy protonowej
Przyczyny mniej oficjalne
- zakażenie Helicobacter Pylori
- wrzody żołądka, zapalenie żołądka
- choroby zapalne i autoimmunologiczne jelit
- dieta redukcyjna
- celiaka
- niedoczynność tarczycy
- depresja
- ADHD
- choroby neurodegeneracyjne
Jak sobie poradzić? Jakie badania wykonać?
Badanie ferrytyny wykonywane jest w celu oceny, czy żelazo zostaje magazynowane w organizmie. Oznaczanie poziomu ferrytyny zalecane jest , gdy podczas badania hematokrytu i hemoglobiny, stwierdza się ich obniżony poziom. Szczególnie, gdy erytrocyty zawierają znacznie mniejszą ilość hemoglobiny, a więc występuje niedobarwliwość krwinek oraz mikrocytoza.
W przypadku niektórych pacjentów, lekarz może zlecić dodatkowe badania w celu ustalenia przyczyn niedoboru ferrytyny i uzyskania pełnego obrazu stanu zdrowia pacjenta. Należy do nich:
- krew utajona w kale,
- morfologia,
- TIBC – całkowita zdolność wiązania żelaza,
- TfS- wysycenie transferem żelaza,
- sTfR – stężenie rozpuszczalnej formy receptora transferryny.
Normy
Jednostki i zakresy – funkcjonalne vs laboratoryjne
Prawidłowe stężenie ferrtyny zależy od płci i mieści się w szerokim przedziale, wynosząc:
- u kobiet 10-200 µg/l (śr. 35 µg/l)
- u mężczyzn 15-400 µg/l (śr. 90 µg/l).
Jaki jest optymalny poziom ferrytyny?
- u kobiet to 50-70 µg/l w górę
- u mężczyzn to 120-150 µg/l.
Chociaż to znów przedziały, warto optymalizować je indywidualnie, biorąc pod uwagę stan zdrowia czy aktywność fizyczną.
Czym jest ferrytyna?
Ferrytyna jest jednym z ważniejszych białek w organizmie człowieka, ponieważ uczestniczy w procesie magazynowania żelaza, które z kolei wykorzystywane jest w syntezie hemoglobiny. Ferrytyna jest białkiem tzw. ostrej fazy, występującym m.in. w wątrobie, śledzionie, nerkach, szpiku kostnym i mięśniach szkieletowych.
Co warto suplementować?
- żelazo
- witamina C
- witamina E
- witamina D
- witaminy z grupy B
- laktoferyna
- probiotyki
- omega-3
Dieta
Wzrost stężenia żelaza we krwi zazwyczaj skutkuje podniesieniem się poziomu ferrytyny, choć nie zawsze. W celu zwiększenia stężenia ferrytyny bardzo ważna jest odpowiednia dieta bogata w żelazo, przede wszystkim hemowe pochodzenia zwierzęcego.
Źródła żelaza hemowego w diecie to: czerwone mięso, podroby (wątroba, nerki, serce), przetwory mięsne, jaja, drób, ryby (sardynki, śledzie, makrela). Źródła żelaza niehemowego, boćwina, buraki, brukselka, nasiona roślin strączkowych, czarna i czerwona porzeczka, maliny, suszone warzywa i owoce.
Warto też zadbać o składniki zwiększające przyswajalność żelaza: witaminę C i aminokwasy – histydynę oraz lizynę.
Należy unikać produktów ograniczających przyswajanie żelaza: kawy, mocnej herbaty, kakao. Nie należy też łączyć w jednym posiłku bogatych źródeł żelaza oraz mleka i jego przetworów.
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!