Niech jedzenie nie kojarzy Ci się z ociężałością i uczuciem „kamlota” w brzuchu. Jeśli chcesz się dobrze czuć, to niezależnie od tego, jaką dietę stosujesz postaw na lekkostrawność.
- Mięso, ryby podsmaż chwilę, by zamknąć soczystość w środku, duś do miękkości, gotuj wolnowarze, piecz i podlej wodą, rób pulpeciki, pasztety itp.
- Jajka nie sadzone, smażone. Zrób lekką jajecznicę z półpłynnym żółtkiem, ugotuj jajka na miękko lub po benedyktyńsku.
- Strączki wymocz odpowiednio, przepłucz wielokrotnie, ugotuj do miękkości, odlej wodę, przepłucz i najlepiej jeszcze zmiksuj, a zobaczysz, że gazy po fasoli to mit.
- Warzywa i owoce jedz na surowo, a jeśli powodują u Ciebie problemy, to zapoznaj się z lista FODMAP, np. na fodmap.pl albo spróbuj przerzucić się na chwilę na zupy krem, warzywa duszone, puree, budynie owocowe, duszone owoce.
Zrób tak przez tydzień, a zobaczysz, że poczujesz się lekko. Smażenie, mocne pieczenie, przypiekanie, smażenie na głębokim tłuszczu zostaw sobie na specjalne okazje i tak będziesz mieć ich wiele. A więcej informacji znajdziesz w naszym ebooku „Zupełnie inne spojrzenie na dietę lekkostrawną”.
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!
Dieta lekkostrawna
149,00 zł
Czternastodniowy lekkostrawny jadłospis o zbilansowanym ładunku glikemicznym, który zawiera 14 różnych śniadań,…
Kurs online: Dietoterapia w pigułce
499,00 zł
Zapraszamy na wyjątkowe, ponad 14-godzinne szkolenie online prowadzone przez dwie doświadczone dietetyczki…
eBook “Zupełnie inne spojrzenie na dietę lekkostrawną”
69,00 zł
„Ociężałość na brzuchu, betonowy kloc, kłoda, waleń, orka” to tylko niektóre z określeń,…