Reumatoidalne zapalenie stawów. Rola diety w chorobie / część 1

Reumatoidalne zapalenie stawów, a dieta

W Rzs dieta ma ogromne znaczenie. Wiele prac naukowych wykazuje, że diety głodówkowe, posty przerywane i na ogół mniejsza ilość kalorii sprzyja zdrowieniu. Prawdopodobnie związane jest to z zależnością pomiędzy niskimi kaloriami a niskim stanem zapalnym. Ja jednak nie polecam głodówek, diet dąbrowskich, czy diet sokowych. Choć oczywiście zdarzają się wyjątki.

Za to opowiadam się za po prostu mądrą śródziemnomorską lub przeciwzapalną dietą. Czyli taką, która zawiera antyoksydanty, polifenole i flawonole. Oznacza to, że uwzględnia orzechy, owoce, warzywa i ogólnie nisko przetworzoną żywność.

Tak jak już wiele razy wspominałam żywność bez składu, jest najlepsza.

Poza wyżej wymienionymi warto zaopatrzyć się w: orzechy, nasiona, zboża [najlepiej pełnoziarniste], mięso, ryby owoce morza, nasiona strączkowe itd. W skrócie kolorowo i zdrowo. Ważne są także, jak już zapewne wiecie: omega3, omega9, zdrowe oleje, czyli olej z awokado, oliwa z oliwek, olej lniany, czy również olej z czarnuszki.


Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Choroby, Dieta, Zdrowe produkty, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: dieta, dietetyk, reumatoidalne zapalenie stawów, stawy

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up