Witamina C jej źródła i gdzie jest jej najwięcej?

Witamina C jej źródła i gdzie jest jej najwięcej?

Cytryna, to nie kopalnia witaminy C, a pomidor może lubić ogórka.

Utarło się, że cytryna zawiera sporo witaminy C, co jest nieprawdą. Utarło się, że nie możemy łączyć pomidora z ogórkiem, bo askorbinaza zniszczy witaminę C z pomidora. Tyle, że pomidor zawiera jej śladowe ilości (ale za to ma mnóstwo innych cennych składników).

Zapominamy, że małymi krokami możemy dostarczyć sobie sporo tej cennej dla naszego zdrowia witaminy. Kocha ją nasza skóra, kolagen, nasza krew (pomaga lepiej przyswajać żelazo), nasz mózg i neuroprzekaźniki, krew, neutrofile. Nie cierpią jej za to wolne rodniki.

Nie trzeba jeść jej tonami. Lubi być dostarczana w umiarkowanych dawkach, a częściej. Dlatego przemycaj ją w swoim codziennym menu. Stawiaj na skarbce witaminy C w jedzeniu. W przeliczeniu 100g produktu są to m.in.:

  • Papryka żółta zawiera blisko 180mg witaminy C, czerwona – 130mg
  • Kiwi około 60- 90mg
  • Brokuł blisko 90mg
  • Brukselka podobnie, jak brokuł
  • Natka pietruszki około 170mg (można ją przemycać w pesto/smoothie i posypywać dania)
  • Owoc dzikiej róży może mieć nawet 400-500mg, dlatego warto pomyśleć o dodawaniu suszu do smoothie itd. oraz pić z niej soki 100%
  • Czarna porzeczka – 180 mg witaminy C, również susz, napary, soki mogą być wspaniałym superfoods
  • Tu troszeczkę, tam troszeczkę i nawet nie wiesz kiedy Twój organizm będzie C-szczęśliwy

Zainteresował Cię ten temat?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Dieta, Dietetyka kliniczna, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: owoce, warzywa, witamina C, zdrowie

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up