Źródła wapnia w diecie bezmlecznej

Źródła wapnia w diecie bezmlecznej

Wapń to szczególnie istotny dla naszego organizmu składnik mineralny. Jest jednym z najważniejszych jonów w naszym organizmie:

  • jest głównym materiałem budulcowym kości i zębów,
  • odpowiada za rozwój oraz kurczliwość mięśni,
  • uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi,
  • odpowiada za prawidłową pracę serca i układu naczyniowego,
  • wpływa na obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.

Dlatego tak ważne jest, by stale dostarczać go naszemu organizmowi wraz z dietą. Dzienne zalecane spożycie wapnia dla osób dorosłych wynosi 1000 mg. Jego najlepszym źródłem jest mleko i jego przetwory. Ale co jeśli jesteś na diecie bezmlecznej?

W tym wypadku powinieneś korzystać z alternatywnych źródeł wapnia. A należą do nich:

  • mak, chia, sezam, nasiona słonecznika,
  • orzechy (zwłaszcza migdały i orzechy laskowe), mleko migdałowe,
  • suche nasiona roślin strączkowych
  • zielone warzywa liściaste (jak jarmuż, natka pietruszki itp.),
  • tofu,
  • sardynki, szprotki
  • wody wysokozmineralizowane,
  • płatki owsiane,
  • jaja kurze.

Pamiętaj o włączeniu ich do swojej diety, by uniknąć niedoborów tego ważnego dla nas pierwiastka. Niedobór wapnia zwiększa ryzyko osteoporozy i nadciśnienia oraz prowadzi do demineralizacji kości.

Zadbaj również o prawidłowy poziom witaminy D w swoim organizmie, która jest niezbędna do efektywnego wchłaniania wapnia z pożywienia.


Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Dieta, Witaminy, Zakupy, Zdrowe produkty, Zdrowie
Tagi: dieta, dieta bezmleczna, nadciśnienie, niedobór wapnia, osteoporoza, wapń, witamina D

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up