Dziś słów kilka o anemii, czyli dość powszechnym schorzeniu, które dotyka coraz większej liczby osób. Niestety z doświadczenia wiem, że bardzo często ta grupa chorych jest pozostawiona sama sobie, a samo schorzenie jest często bagatelizowane.
Czym jest anemia i jakie są jej przyczyny?
Anemia często nazywana jest niedokrwistością i to chyba ta nazwa bardziej oddaje przyczynę tej choroby. Niedokrwistość to stan choroby, w którym mamy doczynienia ze zmniejszoną liczbą czerwonych krwinek-erytrocytów, bądź zmniejszoną ilością hemoglobiny, czerwonego barwnika erytrocytów. No dobrze, ale co może wywołać zmniejszoną liczbę krwinek czerwonych.
- Utrata krwi (urazy, operacje, miesiączki)
- Wady genetyczne
- Niedobory żywieniowe
Tutaj zaczynają się schody, ponieważ większość z nas słysząc anemia myśli, że ma za mało żelaza. Jednak czy zawsze tak jest. Otóż nie! Anemia mikrocytarna – jest to anemia, w której cząsteczka erytrocytu zmniejsza swoją objętość z powodu właśnie niedoboru żelaza
Anemia makrocytarna – w tym przypadku krwinka zwiększa swój rozmiar występuje w przebiegu niedoborów witaminy B9 lub B12. Objawy anemii są wszystkim znane, zaliczamy do nich:
- Zmęczenie
- Zawroty głowy
- Zły stan skóry, paznokci, wypadanie włosów
- Duża męczliwość podczas wysiłku
W przypadku niedoborów B12 lub B9 dodatkowe objawy to:
- Upośledzone funkcje kognitywne (skupienie, kojarzenie, pamięć, nauka, wypowiadanie się)
- Drętwienia, mrowienia
- Zaburzenia depresyjne
- Zapalenie błony śluzowej żołądka
Znane wam są te objawy? Kto w dzisiejszych czasach nie odczuwa zmęczenia, albo nie ma problemu z zaburzeniami funkcji kognitywnych? A czy badasz swoją krew przynajmniej raz w roku? Oczywiście przyczyn zmęczenia jest bardzo wiele natomiast zachęcamy do badania krwi przynajmniej raz w roku, co pomoże wykluczyć, chociaż jedną z przyczyny bądź pozwoli potwierdzić, iż nieprawidłowa morfologia jest przyczyną twojego stanu samopoczucia.
No dobrze ale jak dietetycznie wesprzeć się w przypadku anemii? Oczywiście w zależności od typu i przyczyny leczenie dietetyczne różni się. Jednak podstawowe zalecenia sprawdzą się w każdym przypadku.
- Włącz do diety mięso czerwone, podroby (szczególnie wątróbka), ryby, jaja (zwłaszcza żółtko), zielone liście warzyw, buraki, daktyle, suszone morele, kakao, sok z pokrzywy, orzechy, pestki dyni.
- Wzbogać swoją dietę w poprawiacze wchłaniania żelaza czyli źródła witaminy C, (sok z rokitnika, sok z aronii, owoce jagodowe, cytrusy, kiszonki).
- Pamiętaj nie tylko żelazo ale również B12, B9(w zależności od typu) są ważne dla prawidłowego, funkcjonowania naszej krwi, zadbaj również o odpowiednie dostarczenie witaminy B6, miedź, witaminy C, aminokwasów.
- W anemii należy zadbać również o odpowiedni stan żołądka (zakwaszenie, czy nie ma wrzodów, H. Pylori itd), jelit (zburzenia mikrobioty, pasożyty, SIBO itd.)
- Należy wykluczyć również związki takie jak: błonnik nierozpuszczalny, nadmierne ilości kwasu fitynowego, szczawiany, garbniki, ponieważ utrudniają one wchłanianie pierwiastków i witamin, a także nie łączyć posiłków bogatych w żelazo z tymi obfitującymi w wapń.
To tylko klika informacji na temat anemii szczegółowo z tematem rozprawimy się wraz z Aleksandra Dębska 28.05.2019 na weebinarze poprowadzonym dla SportsWebinar.pl
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!