Dieta 1700 kalorii – tak może wyglądać przykładowe dzienne menu

Dieta 1700 kalorii - tak może wyglądać przykładowe dzienne menu

Dieta 1700 kalorii – tak może wyglądać przykładowe dzienne menu. Jadłospis został ułożony przez dietetyczkę.

Dieta odchudzająca może opierać się na bardzo smacznych i sytych potrawach, dzięki którym ograniczony jadłospis nie będzie kojarzyć się z przykrym obowiązkiem.

W jaki sposób schudnąć, nie robiąc sobie przy tym krzywdy? Bardzo ważne jest odpowiednie podejście do diety i stosowanie sprawdzonych modeli odżywiania. Jeżeli mamy taką możliwość, skonsultujmy się ze specjalistą, który pomoże nam w ustaleniu właściwego jadłospisu. Poniższe jednodniowe menu zostało ułożone przez dietetyk mgr Paulinę Ihnatowicz.

Przykładowy dzienny jadłospis na diecie 1700 kalorii.
Przygotowany przez dietetyczkę jadłospis powstał w oparciu o zapotrzebowanie odżywcze dla kobiety w wieku 31 lat oraz wadze równej 77 kg przy 173 cm wzrostu. Dieta nastawiona jest na redukcję masy ciała.

Założenia diety:

1700 kcal;
25% białka;
30% tłuszczu;
45% węglowodanów

Przyjęty model odżywiania wyklucza nabiał i ogranicza gluten. Poniższe menu czerpie inspiracje z diety śródziemnomorskiej, która jest coraz popularniejsza.

Śniadanie
Owsianka z malinami i orzechami włoskimi:

  • mleko migdałowe naturalne – 250 ml;
  • maliny – 150 g;
  • gruszka – 65 g;
  • płatki owsiane – 40 g;
  • orzechy włoskie – 15 g;
  • izolat białka serwatkowego 97% – 20 g;

Przygotowanie: Płatki owsiane ugotuj na mleku roślinnym. Ugotowane wymieszaj z odżywką białkową. Gruszkę pokrój na mniejsze kawałki, maliny umyj. Dodaj owoce na wierzch owsianki razem z posiekanymi orzechami.

Drugie śniadanie
Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką:

  • ogórek zielony – 80 g;
  • sałata rzymska – 70 g;
  • rzodkiewka – 60 g;
  • roszponka – 20 g;
  • nasiona słonecznika – 10 g;
  • oliwa z oliwek – 10 g

Przygotowanie: Pokrój składniki i wymieszaj. Na koniec polej oliwą, dopraw wg uznania i posyp nasionami słonecznika.

Obiad
Filet z kurczaka zapiekany w pomidorach z kaszą i fasolką szparagową:

  • mięso z piersi kurczaka (bez skóry) – 180 g;
  • pomidor – 100 g;
  • przyprawy do mięsa – tymianek, pieprz, sól himalajska, bazylia, oregano;
  • kasza gryczana – 70 g;
  • sól himalajska do kaszy – 1 g;
  • 200 g fasolki szparagowej;
  • przyprawy do fasolki – tymianek i kmin rzymski;
  • masło klarowane – 5 g.

Mięso dopraw. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułóż doprawionego kurczaka, dodaj obranego ze skórki, pokrojonego pomidora i wstaw do piekarnika. Piecz bez przykrycia przez około 45 – 50 minut. Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Fasolkę podduś na maśle, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem. Na koniec dopraw wg uznania.

Kolacja
Kasza jaglana z warzywami:

  • kasza jaglana – 58 g;
  • warzywa na patelnię meksykańskie – 200 g;
  • oliwa z oliwek – 5 g;
  • pieprz, zioła prowansalskie – do smaku.

Przygotowanie: Warzywa i kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowane połącz ze sobą, dodaj oliwę i dopraw wg uznania.


Zainteresował Cię ten temat?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

 

Kategoria: Artykuł, Dieta, Przepisy kulinarne, Zdrowe produkty, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: dieta, dietetyk, zdrowa dieta, zdrowie

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up