Dieta bezglutenowa

Dzień jak co dzień. Waga Cię męczy, samopoczucie też, ale nie masz ani czasu (bo dieta taka pracochłonna), ani ochoty (skąd brać siły na tą dietę), ani pieniędzy (warzywa i owoce przecież tylko dla bogaczy) na diety. Włączasz onet i trafiłeś – artykuł z nazwą – zrzuć 10 kilo odrzucając tylko jeden składnik. Zniewolony tą wizją wchodzisz i czytasz – odstaw gluten! Schudniesz i poczujesz się lepiej!

No to tak! Wysiłku za wiele nie będzie – zmienię małe rzeczy. Mogę jeść nadal tyle kalorii ile do tej pory, po prostu odrzucę cholerny gluten.

No i pierwsza myśl – jaki chleb kupić, żeby nie miał glutenu, ale żeby też nie trzeba było samemu go piec? No jak to jaki? Bezglutenowy z marketu w folii! Kupujesz go i czujesz się jak wygrany. Wyobrażasz już sobie co się stanie, jak zmienisz Twój pszenny chleb na ten wyjątkowy chleb bezglutenowy – jak szybko i łatwo spadnie 10 czy 15 kilo!

No bo co przeczytać skład?
Nie ma glutenu – wystarczy, tak? Moja dieta ma być bezglutenowa i koniec. Nie ma więcej reguł.

Więc popatrzymy na skład:
– skrobia kukurydziana,
– drożdże,
– syrop glukozowy (przecież to musi mieć jakiś smak, najlepiej słodki),
– dekstroza (sam syrop słodkości nie doda),
– olej rzepakowy,
– E464 (hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) – aha – substancja balastowa- błonnik),
– białko sojowe,
– sorbitol (u osób z wrażliwych na ten środek, może działać substancja przeczyszczająca),
– guma guar – (uważana za nieszkodliwą, jednak zdarzają się przypadki wystąpienia po jej spożyciu reakcji alergicznych w postaci zaburzeń żołądkowo-jelitowych, astmy i egzemy kontaktowej. Nadmierne spożycie może prowadzić do nudności, wzdęć i biegunek).

No i co? Czy to jest logiczne? Unikać glutenu, a zastąpić go toną śmieci?
Osoby nadwrażliwe na gluten – mają najczęściej problem z układem immunologicznym.
Ostawienie glutenu nie pomoże – należy zmienić całościowo dietę.

A tu wspaniały przepis na chlebek z batata od Karoliny Kociędy – bezglutenowy i smaczny-> https://belikewonderwoman.pl/…/chrupiacy-chleb-batata-bezg…/


Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Dieta, Przepisy kulinarne
Tagi: dieta bezglutenowa, gluten, skład

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up