Dieta w przypadku boreliozy – Co jeść żeby wspomóc organizm w walce?

Borelioza - Co jeść żeby wspomóc organizm w walce?

Dietoterapia to bardzo istotny element w procesie leczenia boreliozy (jak i w każdej innej chorobie).

Borelioza jest mocno obciążającą organizm chorobą – nadwyrężony jest układ immunologiczny, który próbuje walczyć z patogenem, może dochodzić do uszkodzeń układu nerwowego, serca czy wątroby.

Dlatego należy skupić się na: wzmocnieniu układu immunologicznego, usprawnieniu procesów trawienia i wchłaniania, wsparciu wątroby i dróg detoksu, wsparcia serca, zapobieganiu grzybicy (zwłaszcza podczas antybiotykoterapii). Dieta powinna być maksymalnie odżywcza, łatwostrawna, przeciwzapalna i przeciwgrzybicza. Nie brzmi to łatwo.

Najważniejszym jednak punktem jest indywidualność. Wszystko zależy od indywidualnej tolerancji na produkty żywnościowe, stanu organizmu i oczywiście aktywności choroby. Wykluczyć/ mocno ograniczyć: cukier, alkohol, gluten, mocno przetworzone produkty.

Cukier zaostrza stan zapalny, osłabia układ immunologiczny, sprzyja dysbiozie jelitowej i grzybicy.

Alkohol jest toksyną, obciąża dodatkowo już ciężko pracującą wątrobę, bardzo negatywnie wpływa na mózg i układ nerwowy, sprzyja grzybicy, zaostrza stan zapalny, wypłukuje elektrolity przez co obciąża serce. Chorzy na boreliozę wyjątkowo źle reagują na jego obecność w organizmie (często zaostrza objawy, powoduje złe samopoczucie nawet po małej ilości, a kace są okrutne).

Gluten jak zwykle kwestia sporna. Duży odsetek osób chorych na boreliozę cierpi również na celiakię, czy to przypadek? Czy obciążony infekcją układ immunologiczny zaczyna nieprawidłowo reagować na to białko? Nie wiemy. Oczywiście, nie każdy musi gluten wykluczać całkowicie, natomiast na pewno warto ograniczyć jego ilość (zwłaszcza w produktach mocno przetworzonych). Wszystko również zależy od stanu pacjenta- w przypadku dysbiozy jelitowej, przesiąkliwości bariery, niesprawnego układu immunologicznego – może pogarszać samopoczucie. Warto wyłączać chociażby mąkę pszenną. Dobrej jakości żytnia, gryczana, jaglana, ryżowa, kokosowa stanowią dobre alternatywy.

Mocno przetworzone produkty to mówi samo za siebie. Słodycze, chipsy, napoje kolorowe, fast foody, dania w 5 minut- to wszystko szkodzi i zdrowemu, a co dopiero osłabionemu organizmowi?

Włączyć:

Produkty przeciwzapalne:

  • Dobrej jakości ryby (sardynki, szprotki, dziki dorsz, pstrąg, łosoś jurajski), owoce morza – są bogate w kwasy tłuszczowe EPA/DHA, które wspierają układ immunologiczny w walce, działają przeciwzapalnie, wspierają układ nerwowy i mózg.
  • Awokado, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, migdały, nerkowce, brazylijskie, laskowe – zawierają omega 3, 6 i 9 – niezbędne dla organizmu.
  • Owoce jagodowe (jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki) – bomba antyoksydantów, wspierających mózg, układ odpornościowy i wybijająca wolne rodniki.
  • Imbir, kurkuma, resveratrol, astaksantyna, sulforafan – działają silnie przeciwzapalnie również na poziomie mózgu, co jest szczególnie ważne w przypadku neuroboreliozy.

Produkty bogatoodżywcze:

Podroby (serduszka, żołądki, wątróbka), buliony na kościach (długo i wolno gotowany bulion na kości ze szpikiem, kurzych łapkach i np. dodatkiem serduszek – to jest bomba zdrowia – biodostępne związki mineralne, kolagen (w boreliozie mamy jego braki), aminokwasy (również do budowy kolagenu, czy glutamina, która wspiera prawidłową barierę jelitową!). Pij taki bulion do posiłku – twój brzuch i układ immunologiczny ci za to podziękują: jajka na miękko (zwłaszcza żółtko – bogate w lecytynę która wspiera komórki nerwowe i ich odbudowę, jod, selen, cynk, witaminę D, A – turbo wsparcie naszej odporności). Oprócz tego gotowane, dobrej jakości mięso (z reguły w niedużych ilościach, gdyż nadmiar białka nie sprzyja zdrowiu w przypadku boreliozy).

Produkty przeciwgrzybicze:

„Zmęczony” układ immunologiczny w połączeniu z antybiotykami to prosta droga do rozwoju grzybicy (Candida Albicans). Oprócz wykluczenia cukru, alkoholu, octu i drożdży, w diecie przeciwgrzybiczej ważny jest dodatek przypraw o takim charakterze: kurkuma, oregano, goździki, tymianek, rozmaryn, kminek, kolendra, cynamon cejloński. A także zielone liście i warzywa: rukola, pietruszka, brokuły, cebula, czosnek. Czasami niezbędne może okazać się również wykluczenie słodkich owoców i warzyw skrobiowych. Warto również wesprzeć swoją mikrobiotę jelitową, stosując dobrej jakości probiotyki, można wesprzeć się kiszonkami.

Produkty łatwostrawne: bazuj na gotowaniu, duszeniu, pieczeniu, ogranicz smażenie (ewentualnie krótkie, np. na oliwie, i dalsze duszenie). Niektórzy dobrze tolerują surowiznę (zwłaszcza jedzona przed posiłkami, poprawia wydzielanie soków trawiennych).

W przypadku boreliozy kierowałabym się w stronę ograniczenia węglowodanów, a nawet diety ketogenicznej. Taka dieta może wspomóc działanie mitochondriów ( a więc poprawić status energetyczny), odciążyć jelita, poprawić działanie układu nerwowego i mózgu.
W przypadku ogromnego wyczerpania organizmu i mitochondriów, blokad w szlakach metabolicznych, wejście w ketozę może nie być dobrym pomysłem (lub po prostu będzie to niemożliwe), mocno zmęczony organizm może nie być w stanie czerpać energii z tłuszczów, wtedy węglowodany o niskim ładunku glikemicznym łączone w posiłkach z białkiem i zdrowym tłuszczem będą dobrym wyjściem.

Od czego zacząć?

  • Wyrzuć z diety cukier, alkohol, mąkę pszenną, przetworzone jedzenie i każde, który powoduje u Ciebie złe samopoczucie!
  • Wprowadź codziennie koktajle na bazie zielonych liści, dobrego tłuszczu (wymiennie: awokado, olej lniany, oliwa, olej z czarnuszki z wiesiołka), owoców jagodowych, płynu (wody, mleka migdałowego, kokosowego, ryżowego, w przyoadku dobrej tolerancji kefiru, jogurtu itp.).możesz dodać np. żółtko jaja i stworzyć tym samym koktajl o mianie super foods.
  • Wprowadź buliony.
  • Wprowadź więcej warzyw i owoców.
  • Wprowadź dobre węglowodany: kaszę gryczaną, komosę ryżową, bataty, kaszę jaglaną, chleb żytni/gryczany lub spróbuj wejść w dietę tłuszczową.
  • Pij dużo wody! (borelioza mocno obciąza organim toksynami, picie dużej ilości wody to jeden z elementów niezbędnego w tym przypadku detoksu), możesz dodawać rowieniez do wody elektrolity.
  • Raz w tygodniu jedz podroby (do aromatycznego gulaszu, w zupie, w sałatce – opcji jest mnóstwo).
  • Karm się dobrymi myślami! (od tego jak myślisz zależy powodzenia leczenia, twoje samopoczucie, ilość objawów…osoby chore muszą myśleć pozytywnie! Borelioza to bardzo ciężki i przebiegły przeciwni. Ale nasz organizm to potężna silna machina. Wyobrażaj sobie to codziennie, wizualizuj jak układ immunologiczny pokonuje bakterie! Wydaje się śmieszne? Umysł jest niemożliwie silnym narzędziem, naprawdę.

Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Badania, Choroby, Dieta, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: borelioza, dieta, dietetyk, dietoterapia, leczenie

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up