Gdzie szukać wapnia, kiedy nie jemy produktów mlecznych lub mocno je ograniczamy? Chcesz ograniczyć nabiał /ograniczasz go, ale boisz się o niedobory wapnia w diecie?
Świetnym źródłem może być sezam lub tahini – z niego wapń będzie bardziej biodostępny. Mak również jest bardzo zasobny w wapń – 2 łyżki maku zawierają około 280mg wapnia. Co jeszcze?
Urozmaicona dieta obfitująca w warzywa, owoce, z napojami roślinnymi, wodą wysokozminwralizowaną to rodzaj żywienia, który będzie wystarczający dla zaspokojenia zapotrzebowania na wapń.
- Szklanka rzepy to średnio 250mg wapnia.
- Tahini 2 łyżki to średnio 130mg wapnia.
- Garść migdałów to średnio 80 mg wapnia.
- 1 karczoch to średnio 50 mg.
- Szklanka jarmużu to średnio 180mg.
- 1 pomarańcz to około 60mg.
- ”Mleko roślinne” szklanka zawiera średnio 200-300mg.
Do tego kasze, amarantus inne warzywa, owoce, pestki, czy zielenina również nam go dostarczą. Także urozmaicona, przeciwzapalna dieta nawet wykluczająca produkty mleczne dalej w podsumowaniu może być obfitująca w wapń.
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!