Jak dietetycznie wesprzeć się w przypadku anemii? Oczywiście w zależności od typu i przyczyny leczenie dietetyczne różni się. Jednak podstawowe zalecenia sprawdzą się w każdym przypadku.
- Włącz do diety mięso czerwone, podroby (szczególnie wątróbka), ryby, jaja (zwłaszcza żółtko), zielone liście warzyw, buraki, daktyle, suszone morele, kakao, sok z pokrzywy, orzechy, pestki dyni.
- Wzbogać swoją dietę w poprawiacze wchłaniania żelaza czyli źródła witaminy C, (sok z rokitnika, sok z aronii, owoce jagodowe, cytrusy, kiszonki).
- Pamiętaj nie tylko żelazo ale również B12, B9(w zależności od typu) są ważne dla prawidłowego, funkcjonowania naszej krwi, zadbaj również o odpowiednie dostarczenie witaminy B6, miedź, witaminy C, aminokwasów.
- W anemii należy zadbać również o odpowiedni stan żołądka (zakwaszenie, czy nie ma wrzodów, H. Pylori itd), jelit (zburzenia mikrobioty, pasożyty, SIBO itd.)
- Należy wykluczyć również związki takie jak: błonnik nierozpuszczalny, nadmierne ilości kwasu fitynowego, szczawiany, garbniki, ponieważ utrudniają one wchłanianie pierwiastków i witamin, a także nie łączyć posiłków bogatych w żelazo z tymi obfitującymi w wapń.
To tylko klika informacji na temat anemii szczegółowo z tematem rozprawimy się wraz z Aleksandra Dębska już dziś na weebinarze poprowadzonym dla SportsWebinar.pl.
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!