Na wizytach pacjenci często skarżą mi się na takie dolegliwości jak: „przelewanie w jelitach” „głośne jelita” etc. W ciągu ostatnich 3 dni zaobserwowałam, że u mnie podobne objawy występują po zjedzeniu słodyczy, a nawet miodu, który spożywałam podczas ostatniego przeziębienia.
Dlaczego miód powoduje takie dolegliwości? Ponieważ zawiera on dużo fruktozy, glukozy i ogólnie rzecz biorąc cukrów. Wywołuje to fermentacje w jelitach. W jelicie cienkim bakterie ” przeżerają” miód. Powoduje to, że słyszę pracę własnych jelit. Gdy przestaję jeść miód i słodycze te objawy zanikają. Mimo więc, że mam bardzo zadbaną florę bakteryjną, nie mam żadnych problemów z jelitami -to i tak w takich sytuacjach pojawiają się te dolegliwości. Zwróćcie więc również na to uwagę. Na ogół takie „przelewanie w jelitach” może występować po produktach, które mocniej fermentują, czyli np. czosnek, cebula, awokado i inne.
Taka sytuacja zachodzi u mnie również po „zdrowych słodyczach”, czyli takich, które zawierają ksylitol lub erytrol, zamiast cukru. Jest to spowodowane tym, że poliole również mocno fermentują.
Kiedy jeszcze możemy borykać się z tym problemem? Przy zakażeniu yersinia, przy helicobacter, boleriozie, sibo, nietolerancjach, oczywiście-stanach zapalnych jelit, czy też alergiach.
Kto z Was miewa takie objawy? Jak sobie z nimi radzicie?
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!
Dieta na zdrowe jelita – dla mikrobioty
97,00 zł brutto
eBook – Co w jelitach “piszczy”? Twoje kompendium wiedzy o zdrowym i chorym brzuchu.
97,00 zł brutto