Przepis na pyszny gryczany chlebek

Wczoraj Emilia dała wam kilka rad jak wybrać odpowiedni chleb, a dziś przepis na pyszny chleb gryczany. Ponieważ mam bardzo mało czasu na przygotowanie czegoś skomplikowanego więc sięgam po najprostsze rozwiązania i oto przepis na chyba najprostszy chleb gryczany.

Składniki:

  1. Kasza gryczana niepalona
  2. Sól
  3. Woda

Prosto, szybko, wygodnie.

Przygotowanie:

  • Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą tylko tyle by pokryła grykę
  • Odstaw na noc (10-12 godzin)
  • Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę
  • Odstaw na cały dzień
  • Wieczorem zmiksuj kaszę nie odlewając wody
  • Dodaj sól i wymieszaj
  • Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • Umieść w zimnym piekarniku na całą noc
  • Przez ten czas na wierzchu ciasta pojawi się zaokrąglony „brzuszek” – tzn. że ciasto fermentuje
  • Nie wyjmuj chleba i nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut
  • Wystudź i krój ostrym nożem. Część możesz zamrozić

Co prawda chleb robimy przez 2 noce i jeden dzień jednak przyznacie sami, iż zaangażowanie przez te 2 noce i jeden dzień jest znikome. Z 500 gram kaszy powstanie całkiem smaczny i solidny bochenek chleba. Idealnie sprawdzi się na śniadanie kolacje czy na przekąski.

A wy jakie macie przepisy na chleb z własnego wypieku?


Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Dieta, Domowe produkty, Przepisy kulinarne, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: chleb, chleb gryczany

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up