Wczoraj Emilia dała wam kilka rad jak wybrać odpowiedni chleb, a dziś przepis na pyszny chleb gryczany. Ponieważ mam bardzo mało czasu na przygotowanie czegoś skomplikowanego więc sięgam po najprostsze rozwiązania i oto przepis na chyba najprostszy chleb gryczany.
Składniki:
- Kasza gryczana niepalona
- Sól
- Woda
Prosto, szybko, wygodnie.
Przygotowanie:
- Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą tylko tyle by pokryła grykę
- Odstaw na noc (10-12 godzin)
- Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę
- Odstaw na cały dzień
- Wieczorem zmiksuj kaszę nie odlewając wody
- Dodaj sól i wymieszaj
- Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- Umieść w zimnym piekarniku na całą noc
- Przez ten czas na wierzchu ciasta pojawi się zaokrąglony „brzuszek” – tzn. że ciasto fermentuje
- Nie wyjmuj chleba i nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut
- Wystudź i krój ostrym nożem. Część możesz zamrozić
Co prawda chleb robimy przez 2 noce i jeden dzień jednak przyznacie sami, iż zaangażowanie przez te 2 noce i jeden dzień jest znikome. Z 500 gram kaszy powstanie całkiem smaczny i solidny bochenek chleba. Idealnie sprawdzi się na śniadanie kolacje czy na przekąski.
A wy jakie macie przepisy na chleb z własnego wypieku?
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!