Stwardnienie rozsiane jest chorobą autoimmunologiczną, w której dochodzi do uszkodzenia nerwów w mózgu i rdzeniu kręgowym prowadząc do niepełnosprawności.
Jakie są objawy stwardnienia rozsianego?
- Bolesny ruch gałek ocznych i niewyraźne widzenie
- Drżenie i utrata koordynacji / równowagi związane
- Osłabienie kończyn i mięśni, skurcze i drętwienie prowadzą do problemów z poruszaniem się
- Niewyraźne lub podwójne widzenie
- Zaparcia, nietrzymanie moczu, problemy z pęcherzem lub zaburzenia erekcji
- Zmęczenie, które może potencjalnie współistnieć z depresją
… i wiele innych!
Co może być przyczyną choroby?
Zaburzenia mikrobioty jelitowej są przyczyną nie tylko stwardnienia rozsianego, ale większości chorób autoimmunologicznych. Jedną z przyczyn choroby jest zaburzona integralność bariery krew-mózg. Jak donoszą badania bakterie jelitowe mogą mieć wpływ na zachowanie integralności tej bariery.
Stres oksydacyjny – rozumiany, jako nierównowaga między wolnymi rodnikami i antyoksydantami. Nadmierna ilość wolnych rodników przyczynia się do demielinizacji uszkodzeń aksonów w mózgu.
Chorobę mogą również indukować przewlekłe infekcje takie jak:
- Wirus Epsteina-Barra
- Wirus opryszczki
- Wirus brodawczaka
Wirusy te w naszym organizmie mogą ulec tzw. hibernacji i aktywować się w przypadku obniżonej odporności czy większego stresu. Wirusy te przyczyniają się do stałego stanu zapalnego, który nie jest dla nas czymś dobrym, a wręcz przeciwnie.
- Niedobór witaminy D3 przyczynia się do wielu niekorzystnych zmian w naszym organizmie, dlatego zadbaj o jej poziom już dziś.
- Długotrwały, przewlekły stres również może być przyczyną i czynnikiem uaktywniającym chorobę, dlatego znajdź swój sposób na radzenie sobie z nim.
- Tłuszcze trans przyczyniają się do stanów zapalnych, zwiększonej produkcji wolnych rodników w organizmie, przez co biorą swój udział w patogenezie tej choroby.
- Zbyt mało przeciwutleniaczy pochodzących z diety- unikanie warzyw czy owoców to pozbywanie swojego organizmu naturalnych antyoksydantów, przez co szala równowagi między wolnymi rodnikami, a antyoksydantami kieruje się w tą drugą mniej korzystną dla nas stronę.
- Alkohol i papierosy to nie wymaga komentarza.
Co z dietą?
Dieta w stwardnieniu rozsianym powinna być mocno przeciwzapalna i odżywcza, aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej antyoksydantów i substancji odżywczych.
Oto kilka zasad diety w stwardnieniu rozsianym:
- Zielony to kolor zdrowia, włącz do diety koktajle, sałatki, smoothie, będą one źródłem witamin z grupy B bardzo ważnych do pracy twoich mitochondriów.
- Warzywa bogate w siarkę, takie jak warzywa krzyżowe, warzywa z rodziny cebulowej i grzyby.
- Intensywnie zabarwione owoce lub warzywa: borówki, jeżyny, maliny -t to bomba antyoksydantów, spożywaj ich jak najwięcej, a na pewno w naturalny sposób zwiększysz ilość antyoksydantów w diecie. Pamiętaj o sezonowości.
- Kwasy Omega-3 – dietetycy i żywieniowcy promują jedzenie ryb niestety znacznych efektów nie widać, dlatego zachęcam do suplementacji kwasów omega-3.
- Staraj się wybierać mięso od lokalnych dostawców, unikaj mięsa niewiadomego pochodzenia.
- Wybieraj tłuszcze dobrej jakości w tym awokado, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona.
Ciekawostka
W przypadku stwardnienia rozsianego poleca się również dietę ktogeniczną lub tzw. okno żywieniowe, które na celu ma poprawę autofagi (smooczyszania organizmu) i odciążenie organizmu. Wszystko jednak zależy od choroby, stadium, stylu życia, diety itd.
Przechodząc na tego typu diety pamiętaj o kontakcie ze specjalistą, gdyż bardzo często stosowanie ich na własną rękę może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!