Utwardzane tłuszcze roślinne zawierające izomery TRANS kwasów tłuszczowych sieją spustoszenie w organizmie.
Zobacz, co robią ze zdrowiem
Spożywanie utwardzonych tłuszczów roślinnych, zawierających izoformy trans tłuszczów, prowadzi do aktywacji reakcji zapalnej śródbłonka w wyniku zaburzenia sygnalizacji międzykomórkowej po wbudowaniu się tych izomerów w błonę komórkową.
Przewlekły stan zapalny związany ze spożywaniem nadmiaru tłuszczów nasyconych charakteryzuje się wzrostem osoczowego stężenia IL-6 i białka C-reaktywnego (CRP).
CRP działa neurotokstycznie na neurony hipokampa i kory czołowej, potęgując objawy demencji i choroby Alzheimera, a także aktywuje apoptozę komórek śródbłonka, ma też właściwości antyfibrynolityczne i prozakrzepowe oraz przyspiesza rozwój zespołu metabolicznego.
Przewlekły stan zapalny śródbłonka predysponuje do rozwoju cukrzycy i schorzeń sercowo-naczyniowych, istotnie potęgując ryzyko zawału, udaru i wylewu.
Na wyciszenie przewlekłej reakcji zapalnej korzystnie wpływa przejście pacjenta na tzw. dietę śródziemnomorską (spożywanie ryb i owoców morza, oliwy, wina, owoców ora jarzyn) z wykluczeniem spożywania produktów tzw. diety typu fast food, która jest wysokokaloryczna, bogatotłuszczowa i ubogo resztkowa pozbawiona polifenoli i tłuszczów nienasyconych.
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!