Aminokwasy
- niezbędne do syntezy białek strukturalnych i przekaźnikowych w komórkach immunologicznych;
dostępność tryptofanu, proliny i argininy promuje różnicowanie limfocytów, zwłaszcza limfocytów T regulatorowych.
Źródła w diecie: mięso, ryby, suche nasiona roślin strączkowe, mleko i przetwory mleczne, jaja, soja.
Polifenole
- eliminacja wolnych rodników tlenowych;
- modulacja produkcji tlenku azotu, cytokin prozapalnych oraz immunoglobulin klasy IgG i IgA.
Źródła w diecie: winogrona, jagody, oliwa, orzechy, kakao, ziarna, nasiona roślin strączkowych, zielona herbata.
Selen
- kluczowa rola w regulacji reakcji utleniania i redukcji przez peroksydazę glutatiou;
kofaktor selenoenzymów szlaków transkrypcji genów zależnych od aktywacji NFkB i białka przeciwzapalnego AP-1.
Źródła w diecie: orzechy brazylijskie, ryby (tuńczyk, łosoś), jaja, grzyby.
Żelazo
- regulacja proliferacji i różnicowania komórek;
- udział w syntezie chlorowych pochodnych rodników hydroksylowych przez neutrofile i monocyty;
- w odporności nieswoistej wiązane przez laktoferynę dla zahamowania manmażania patogenów.
Źródła w diecie: mięso wątróbka, podroby, kakao, pestki i orzechy, jaja, ryby, morele, śliwki, soja, fasola biała, natka pietruszki, brokuły.
Miedź
- funkcja ochronna przed toksycznym działaniem rodników tlenowych w cytoplazmie.
Źródła w diecie: kakao, orzechy i nasiona, kasze, płatki owsiane, natka pietruszki, soja, fasola biała, skorupiaki, ryby (makrela, śledź, sardynki).
Witamina B6
- niezbędna podczas syntezy kwasów nukleinowych i białek;
- w niedoborze upośledzenie proliferacji i funkcji limfocytów Th1, limfocytów B i komórek NK.
Źródła w diecie: tłuste ryby morskie, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona roślin strączkowych, warzywa – kapsuta, papryka, awokado, brokuły, pomidory, owoce – banany, kiwi.
Witamina B12
- w niedoborze upośledzenie syntezy puryn, zahamowanie wydzielania immunoglobulin, obniżenie liczny limfocytów T, cytotoksycznych i komórek NK, a także upośledzenie odpowiedzi poszczepiennej.
Źródła w diecie: wołowina, wieprzowina, kurczak, podroby, ryby, owoce morza, jaja, produkty mleczne.
Kwas foliowy
- niezbędny w czasie syntezy białek i kwasów nukleinowych;
- w niedoborze zaburzenie odpowiedzi komórek NK, limfocytów Th1 i T cytotoksycznych.
Źródła w diecie: zielone warzywa – sałata, szpinak, brokuły, brukselka, orzechy, nasiona, pełnoziarniste pieczywo, wątroba, jaja, sery.
Witamina C
- nieenzymatyczny przeciwutleniacz;
- zachowanie integralności śródbłonka naczyń;
- działanie chemokinetyczne i chemotaktyczne względem makrofagów i granulocytów (promocja procesów regeneracji i gojenia);
- wzmożenie funkcji komórek NK, limofcytów Th1 i T cytotoksycznych.
Źródła w diecie: rokitnik, owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, grejpfrut.
Witamina E
- funkcje antyoksydacyjne;
- wzmożenie wydzielania IL-2 i proliferacji limfocytów z polaryzacją odpowiedzi w kierunku Th1 – zależnej;
- aktywacja komórek NK;
- promowanie różnicowania limfocytów w komórki pamięci.
Źródła w diecie: nasiona i orzechy, oleje roślinne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce.
Witamina A
- zachowanie integralności błon śluzowych, nabłonków i naskórka;
- dojrzewanie komórek NK;
- różnicowanie limfocytów B i T;
- w niedoborze zahamowanie fagocytozy i tworzenie reaktywnych form tlenu.
Źródła w diecie: wątróbka, jaja, mleko i przetwory mleczne, tłuszcze i oleje rybie, czerwone, żółte, pomarańczowe owoce i warzywa, warzywa liściaste.
Witamina D
- modulacja funkcji komórek układu immunologicznego, z wyjątkiem limfocytów B;
- hamowanie sekrecji cytokin prozapalnych;
- stymulacja wydzielania przez makrofagi i komórki nabłonkowe peptydów o aktywności przeciwdrobnoustrojowej.
Źródła w diecie: ryby morskie, mleko i przetwory mleczne, jaja, oleje roślinne, wątroba, sery dojrzewające.
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!