Wapń to szczególnie istotny dla naszego organizmu składnik mineralny. Jest jednym z najważniejszych jonów w naszym organizmie:
- jest głównym materiałem budulcowym kości i zębów,
- odpowiada za rozwój oraz kurczliwość mięśni,
- uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi,
- odpowiada za prawidłową pracę serca i układu naczyniowego,
- wpływa na obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.
Dlatego tak ważne jest, by stale dostarczać go naszemu organizmowi wraz z dietą. Dzienne zalecane spożycie wapnia dla osób dorosłych wynosi 1000 mg. Jego najlepszym źródłem jest mleko i jego przetwory. Ale co jeśli jesteś na diecie bezmlecznej?
W tym wypadku powinieneś korzystać z alternatywnych źródeł wapnia. A należą do nich:
- mak, chia, sezam, nasiona słonecznika,
- orzechy (zwłaszcza migdały i orzechy laskowe), mleko migdałowe,
- suche nasiona roślin strączkowych
- zielone warzywa liściaste (jak jarmuż, natka pietruszki itp.),
- tofu,
- sardynki, szprotki
- wody wysokozmineralizowane,
- płatki owsiane,
- jaja kurze.
Pamiętaj o włączeniu ich do swojej diety, by uniknąć niedoborów tego ważnego dla nas pierwiastka. Niedobór wapnia zwiększa ryzyko osteoporozy i nadciśnienia oraz prowadzi do demineralizacji kości.
Zadbaj również o prawidłowy poziom witaminy D w swoim organizmie, która jest niezbędna do efektywnego wchłaniania wapnia z pożywienia.
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!