Majówka okiem dietetyka – kilka porad aby cieszyć się dobrym samopoczuciem podczas grillowego szaleństwa

Nadeszła długo wyczekiwana majówka. Jak cieszyć się dobrym samopoczuciem i nie zwariować? 

Trzymaj się kilku prostych zasad:

  1. Dostosuj posiłki do swojego stanu zdrowia i samopoczucia – u osób z celiakią, cukrzycą, czy wrzodami już jeden dzień odstępstwa od ścisłej diety może zaostrzyć objawy choroby.
  2. Ale! jeśli jesteś zdrowy/a, a przez większość roku jesz świeżo i sezonowo, do tego pilnujesz zasad zdrowego stylu życia – to dwa czy trzy dni dyspensy nie powinny zaprzepaścić starań o sylwetkę i zdrowie.
  3. Nie przyrządzaj posiłków na grilla na “głodniaka” i nie podjadaj w trakcie ich przyrządzania.
  4. Od rana jedz lekkostrawne, wartościowe posiłki, oparte na świeżych i nie przetworzonych produktach.
  5. Podczas grillowania nie przejadaj się, nakładaj na talerz małe porcje, często odchodź od stołu, ruszaj się!
  6. Na grillu możesz przygotować warzywa, takie jak: cebula, cukinia, bakłażan, papryki. Do sałatek dodawaj rukolę, szpinak, ogórki, pomidory, rzodkiewkę, czy kiełki.
  7. Zrezygnuj z produktów mącznych i skrobiowych. Chleby, makarony, ryż czy ziemniaki będą niepotrzebnymi “zapychaczami”.
  8. Zrezygnuj z produktów już wstępnie przygotowanych i tylko do podgrzania, jak mięso w gotowych marynatach, panierkach, czy gotowych sosów i sałatek.
  9. Przyrządzaj własne mixy przypraw, marynaty i sosy. Wystarczy oliwa, musztarda francuska, świeże i suszone zioła. Mięso możesz zamarynować także w zielonej herbacie, a panierkę przygotować z suszonych grzybów.
  10. Nie przypalaj produktów – zarówno spalone mięso, jak i spalone warzywa i węglowodany są ciężej strawne oraz spowalniają perystaltykę jelit. Spalona warstwa zawiera substancje o silnym działaniu toksycznym.
  11. Możesz przygotować mięso wcześniej (ugotować, podpiec w piekarniku), a na grillu tylko podgrzać.
  12. Zrezygnuj z aluminiowych tacek- po ich podgrzaniu wydzielają się szkodliwe substancje, a aluminium zmienia smak przygotowywanej potrawy. Możesz użyć perforowanych brytfanek do pieczenia lub przyrządzić mięso w melonie.
  13. Ruch to zdrowie! Spacery, gry zespołowe, rowery, zabawa z psem i/ lub dziećmi, będą świetnym pretekstem by odejść od stołu i spalić nadprogramowe kalorie!

Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Dieta, Zdrowe produkty, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: aktywność fizyczna, dieta, dietetyk, majówka

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up