🔥 Nasz pierwszy eBook z przepisami 🍓 “TOP 5 – Zdrowe i pyszne" już dostępny w promocji❗ Kup teraz!

Marchew – źródło witamin

Marchew jest jednym z najbardziej znanych warzyw korzeniowych uprawianych na całym świecie. Spożycie marchewki i jej przetworów ciągle wzrasta. Jest ona źródłem wielu naturalnych substancji odżywczych, w tym przeciwutleniaczy, jak β-karoten, czy witamina C. Ponadto jest tania i łatwo dostępna.

Czy wiesz, że:

  • Marchew jest uprawiana od ponad 2000 lat i początkowo była używana tylko jako roślina lecznicza
  • Najbardziej znana i rozpowszechniona jest marchew o pomarańczowej barwie korzenia, do warzyw mało znanych w Europie należy marchew purpurowa- jest ona uprawiana i spożywana głównie w takich krajach, jak Turcja, Afganistan, Pakistan oraz Indie
  • Głównym składnikiem korzenia marchwi jest woda, której zawartość w świeżym surowcu wynosi od 85 do 94%!
  • Drugie pod względem udziału masowego w korzeniu marchwi są cukry, które nadają jej charakterystyczny słodki smak. Głównym cukrem jest sacharoza, która może stanowić, w zależności od odmiany, 34–81% cukrów ogółem
  • Jest również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie oraz odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego
  • Korzeń marchwi zawiera witaminę C, która jako naturalny antyoksydant spełnia w organizmie człowieka wiele różnorodnych funkcji
  • Zawartość karotenoidów w korzeniach marchwi jest ściśle związana z ich zabarwieniem, wykazano, że korzeń marchwi pomarańczowej był najbogatszy w te związki
  • Przyswajalność β-karotenu z marchwi poprawia m.in. obróbka mechaniczna i/lub termiczna
  • Pozytywny wpływ na biodostępność β-karotenu stwierdzono także po dodaniu oliwy z oliwek do potrawy
  • Olej z nasion marchwi ma zastosowanie w kremach przeciwzmarszczkowych, jest także dodatkiem do kremów ochronnych lub kosmetyków po opalaniu

Dziś do naszego obiadu wpadły marchewki od zaprzyjaźnionego rolnika, może nie tak ładne i czyste, jak w markecie, za to jak smakowały!

A Wy, jakie warzywa dziś zjedliście? 

* podczas sesji nie ucierpiało żadne zwierzę, za to marchewki znikały w zastraszającym tempie

Bibliografia:
1) Roszkowska B., Piłat B., Tańska M.: Comparison of chemical composition of carrot roots of orange, purple and white colour, Wyd. UP w Poznaniu, 2015, tom 9, zeszyt 4, 59.
2) Z. Anyszka, K. Felczyński, J. Golian, J. Robak, M. Rogowska, Metodyka integrowanej ochrony marchwi, Instytut ogrodnictwa w Skierniewicach, Skierniewice 2013.


Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Menu