MCAS – alergia na wszystko? Część 2

MCAS - alergia na wszystko? Część 2

MCAS bardzo ciężko zdiagnozować (zwłaszcza, że to jeszcze raczkujący w Polsce temat. Dlatego bardzo istotnym jest aby diagnostykę i leczenie prowadził lekarz, który zna temat mcas, ale też z uwagi na mnogość objawów i tak naprawdę w większości ich niespecyficzność.

Aby zdiagnozować MCAS należy spełnić kilka kryteriów – po 1, objawy muszą obejmować min 2 układy w organizmie z wykluczeniem innych chorób, które mogą je powodować. Po 2, badania krwi lub moczu, które obrazują poziom markerów zapalnych w trakcie objawow – ‘ataku’ muszą być wyższe niż w ‘normalnym’ stanie (najlepiej poziomu tryptazy w surowicy o co najmniej 20% w stosunku do indywidualnej wartości wyjściowej tryptazy). Inne ważne mediatory to – stężenia N-metylohistaminy, 11B – Prostaglandyny F2α (11B-PGF2α) i / lub leukotrienu E4 (LTE4) w moczu. Po 3, leki i substancje blokujące uwalnianie mediatorów komórek tucznych dają poprawę.

Co może pomóc w przypadku MCAS?

  1. Leki przeciwhistaminowe H1 lub H2. Blokują działanie histaminy, która jest jednym z głównych mediatorów uwalnianych przez komórki tuczne.
  2. Stabilizatory komórek tucznych. Zapobiegają one uwalnianiu mediatorów z komórek tucznych.
  3. Antileukotrienes. Blokują one działanie leukotrienów, innego powszechnego typu mediatora.
  4. Kortykosteroidy. Należy je stosować jako ostateczność w leczeniu obrzęku lub świszczącego oddechu.
  5. Dieta powinna być maksymalnie przeciwzapalna (oliwa z oliwek extra virgin, orzechy, owoce jagodowe – prócz truskawek, zielone warzywa, ryby, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym) z wykorzystaniem produktów świeżych (zabronione są fermentowane, wędzone, przejrzałe owoce lub warzywa, dojrzewające sery lub wędliny), sezonowych, unikać produktów bogatych w histaminę (lub ją uwalniających), mocno przetworzonych (dodatki często są ‘wyzwalaczami’, np. benzoesan sodu), alkoholu, kofeiny. Oprócz tego często problematyczne mogą być także lektyny, szczawiany, salicylany, a nawet FODMAPY czy SIARKA. Wszystko zależy od stanu pacjenta, zaawansowania MCAS, innych problemów zdrowotnych i innych chorób współistniejących, dlatego tez żywienie w mcas, może być sporym wyzwaniem.
  6. Suplementacja – pomocne mogą być- kwercetyna, luteolina, pokrzywa, EGCG, l-teanina, witamina D3, witamina B6, czasami wapń, cynk, witamina C (u niektórych czysty kwas askorbinowy wywołuje reakcje, warto wtedy używać wit C np. z owoców dzikiej róży lub camu camu), CBD, czasami również LDN, probiotyki neutralizujące histaminę w jelitach, zajęcie się barierą jelitową, niekiedy enzym DAO (daosin), kwasy omega 3 (epa/dha).

Najważniejsze w MCAS to rozpoznanie najmocniejszych dla danej osoby “triggerów”, w miarę możliwości ich usunięcie i/lub ograniczenie, leczenie pozostałych problemów zdrowotnych (które de facto najczęściej są pośrednio przyczyną mcas, jako jedne ze wspomnianych triggerów jak np przewlekłe infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, pasożytnicze), uzupełnianie niedoborów, suplementacja i ogromna dbałość o styl życia – w tym sen oraz radzenie sobie ze stresem.


Zainteresował Cię ten temat?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Choroby, Dieta, Dietetyka kliniczna, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: alergia, dieta, dietetyk, zdrowie

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up