Orzechy włoskie – dlaczego warto jeść?

Orzechy włoskie - dlaczego warto jeść?

Jedz orzechy włoskie, a Twój mózg będzie „wielki”. Orzechy włoskie są jednymi z najbardziej polecanych orzechów.  Mamy wspaniały czas na świeże orzechy wloskie. Jedzmy i cieszmy się zdrowiem.

Dlaczego warto je jeść?

  • Mogą pomagać w redukcji stanów zapalnych. Zawierają mnóstwo antyoksydantów. Jedząc je wzmacniasz swoją ochronę przeciwnowotworową, wolniejsze starzenie się, lepszą pamięć, koncentrację.
  • Dostarczają witaminy E, głównie jako gamma – tokoferolu, który jest absolutnie dla zdrowia.
  • Dbają o układ krwionośny, zawierają nie tylko antyoksydanty, ale też m.in l-argininę.
  • Zawierają kwasy omega 3, czy kwas alfa linolenowy jedne z najzdrowszych tłuszczy.
  • Orzechy włoskie są też uznawane za afrodyzjak.Jedząc je możesz wzmocnić swoje libido.
  • Są w Polsce łatwo dostępne, tańsze od zagranicznych orzechów, rosną bez zbędnej chemii i oprysków.
  • Świeże są absolutnie pyszne.
  • Naukowcy prześcigają się w udowadnianiu ich korzystnych właściwości dla całego organizmu człowieka
    Jedzmy na zdrowie!

Uważaj jednak na to żeby nie jeść ich kilogramami. Wystarczy kilka sztuk. 100 g zawiera prawie 700 kcal, więc są wysokokaloryczna przekąską.

Najlepiej wliczyć je do swojego dziennego spożycia. Zawierają kwas szczawiowy, duże ich ilości mogą być zagrożeniem dla powstawania kamieni nerkowych. Najlepsze są świeże orzechy, łuskane przez nas. Korzystaj z ich dobroci, bo sezon niedługo się skończy. Ja uwielbiam najbardziej obrane ze skórki, a Ty wolisz ze skórką czy bez?


Zainteresował Cię ten temat?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Dieta, Dietetyka kliniczna, Zdrowe produkty, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: dieta, dietetyk, orzechy włoskie, zdrowie

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up