Risotto z bakłażanem i czerwoną papryką – danie jednogarnkowe, bardzo rozgrzewające!

Jest to danie jednogarnkowe, bardzo rozgrzewające – idealne na kolację kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, albo kiedy przemarzniesz i potrzebujesz zjeść coś ciepłego. Przygotowuje się je bardzo szybko – danie idealne dla osób zabieganych, nie mających czasu na długie stanie w kuchni, a potem zmywanie.

Przepis pochodzi z książki “Vege kociołkowanie” Ewy Hangel. Oczywiście możecie go modyfikować na różne sposoby, dodając na przykład mięsko, czy dobrej jakości kozi ser.

Składniki (na ok. 3 osoby):

  • 300 g ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 świeża papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonej łagodnej papryki
  • 0,5- 1 łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżka żółtego curry
  • Odrobina świeżego imbiru
  • Szczypta soli
  • Oliwa
  • Woda

Przygotowanie:
Cebulę, bakłażana i paprykę pokrój drobno i podduś na oliwie. Mieszaj od czasu do czasu, aby równomiernie się poddusiły. Następnie dodaj wszystkie przyprawy, imbir i czosnek, intensywnie mieszając. Wsyp ryż (fajnie, jeśli garnek/ kociołek będzie dość wysoki, aby wszystko się w nim zmieściło. Zalej całość wodą i gotuj około 20 minut na wolnym ogniu, pilnując, aby ryż był cały czas pod wodą. Danie jest gotowe, gdy ryż jest miękki.

Smacznego!


Zainteresował Cię artykuł?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Przepisy kulinarne, Zdrowe produkty, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: bakłażan, danie jednogarnkowe, papryka, przepis, risotto

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up