Właściwości prozdrowotne kwasu masłowego

Właściwości prozdrowotne kwasu masłowego

Kwas masłowy, który należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, wykazuje szereg dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu, a jego głównym źródłem są bakterie jelitowe, które wytwarzają go z błonnika pokarmowego oraz skrobi opornej.

Jego niewielkie ilości zawierają również produkty spożywcze, takie jak masło, mleko, produkty mleczne oraz kiszonki, jednak są to zbyt małe dawki, by mogły wykazywać znaczący wpływ na nasz organizm.

Doniesienia naukowe dowodzą, że kwas masłowy posiada wiele prozdrowotnych właściwości.

Właściwości prozdrowotne kwasu masłowego – może między innymi:
  • Oddziaływać na prawidłowy stan i regenerację jelit
  • Wpływać korzystnie na wrażliwość insulinową
  • Wspierać pracę mitochondriów
  • Wpływać na prawidłową pracę mózgu
  • Działać przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie

Niektóre prace naukowe wskazują również, że moduluje układ immunologiczny, to dlatego jednym ze składników ProtectMe jest właśnie kwas masłowy. Kwas masłowy stanowi pożywkę dla komórek nabłonka jelitowego oraz pobudza czynnik wzrostowy, co ma bezpośredni wpływ na prawidłową związłość bariery jelitowej oraz bogactwo naszej mikroflory.

Prawidłowa flora bakteryjna oraz bariera śluzówek w przewodzie pokarmowym jest warunkiem istotnym dla zdrowia jelit oraz właściwego wpływu na GALT, czyli tkankę limfatyczną związaną ze śluzówkami w przewodzie pokarmowym, w której znajduje się znaczna część komórek limfatycznych całego układu odpornościowego.

Dlatego też dbanie o swoje jelita jest świetnym wstępem do wspierania swojej odporności.


Zainteresował Cię ten temat?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Kategoria: Artykuł, Dietetyka kliniczna, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: jelita, kwas masłowy, odporność, układ immunologiczny

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up