Na jakie produkty i substancje w diecie należy zwrócić szczególną uwagę?
Istnieją pewne substancje oraz produkty, które mogą utrudniać wchłanianie żelaza. Warto o nich wiedzieć i nie łączyć ich z produktami bogatymi w żelazo.
To szczególnie ważne, zwłaszcza na diecie wegetariańskiej, gdzie jego źródłem jest żelazo w postaci niehemowej, które jest słabiej przyswajane przez organizm niż żelazo hemowe, czyli to pochodzące z produktów odzwierzęcych.
Kawa i mocne napary herbaty
Zawarte w nich taniny i garbniki mogą zaburzać przyswajanie żelaza, dlatego pij je z minimum 30 minutowym, a najlepiej 1-2 godzinnym odstępem od posiłku.
Nadmiar błonnika pokarmowego w diecie (ponad 60 g na dobę)
Dotyczy to zawłaszcza dodawania błonnika do każdego posiłku w postaci otrębów, dużej ilości ziaren i pełnoziarnistych zbóż, które obfitują w błonnik nierozpuszczalny, który wiąże duża część minerałów i może utrudniać przyswajanie żelaza.
Nadmiar kwasu fitynowego
Jeśli w Twojej diecie jest dużo zbóż, strączków, orzechów, błonnika nierozpuszczalnego (głównie otręby), to możesz mieć w diecie za duże jego ilości, a to może prowadzić do istotnie upośledzonego wchłaniania żelaza.
Produkty mleczne
Zawarty w nich wapń utrudnia wchłanianie żelaza.
Więcej na temat żelaza w diecie wegetariańskiej i tego jak zwiększyć jego przyswajanie, dowiesz się z naszego e-booka.
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!
Przedsprzedaż: Zrozum i wyprowadź niedoczynność tarczycy i Hashimoto w 20 minut
149,00 zł brutto
Dieta w niedoczynności tarczycy i Hashimoto
149,00 zł brutto