Dziś trochę o insulinooporności. Insulinooporność, co to takiego? Jest to stan, w którym komórki mają obniżoną wrażliwość na insulinę. Insulina to hormon odpowiedzialny m.in. za regulowanie stężenia glukozy we krwi. Konsekwencją insulinooporności jest zaburzona glikemia, czyli glukoza przyjmuje nieprawidłowe wyniki.
W konsekwencji organizm zwiększa produkcję insuliny, co powoduje hiperinsulinizm. Jakie są tego konsekwencje?
- Zwiększona tendencja do tycia
- Zwiększone ryzyko stłuszczenia wątroby
- Zaburzona gospodarka cholesterolu
- Zaburzona praca jajników
Do przyczyn insulinooporności zaliczamy:
- Otyłość brzuszną
- Nadmierne spożycie kcal
- Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym
- Stany zapalne
- Styl życia
Insuliooproność początkowo nie daje żadnych objawów jednak w miarę rozwoju choroby powinny zaniepokoić nas takie objawy jak:
- Nadmierna senność posiłkach węglowodanowych
- Przyrost masy ciała mimo braku zmiany diety
- Obniżenie nastroju
- Mgła umysłowa
- Ciągłe zmęczenie
- Problemy z pamięcią, koncentracją, rozdrażnienie,
- Napady głodu po 2-3h od posiłku
- Trudność ze zrzuceniem zbędnych kilogramów
Któryś z wymienionych objawów brzmi znajomo? Warto rozważyć diagnostykę.
- Insulina i cukier na czczo – jest to podstawowe badanie, jakie należy wykonać. Normy są dość niejednoznaczne, uważa się, iż poziom insuliny powinien być poniżej 10 natomiast poziom cukru miesić się w granicach 70-99mg %.
- Krzywa glukozowo-insulinowa – czyli tak zwany test OGTT stosuje się go głównie w diagnostyce cukrzycy, ale jest bardzo ważny również w przypadku diagnostyki insulinooporności i innych zaburzeń metabolicznych np. hipoglikemii.
- HOMA-IR – oblicza się za pomocą wzoru.
- HOMA-IR – insulina na czczo * glikemia na czczo/22,5.
W Internecie znajdziecie również kalkulator. Jeżeli współczynnik ten wynosi powyżej 2 to mamy do czynienia z inslinoopornością, warto również skonsultować wynik w przedziale 1-2 jeżeli występują objawy insulinooporności.
Co jeszcze warto zbadać?
Lipidogram, morfologię, próby wątrobowe (ASPAT, ALAT, GGTP), CRP, HOMOCYSTEINĘ, WITAMINĘ D3, czy TSH, FT3, FT4. Gdy okaże się, że masz insulinooporność, co dalej?
Należy szczególnie zadbać o swoją dietę, co to oznacza?
- Redukcja tkanki tłuszczowej- to pierwszy krok w redukcji insulinooporności.
- Cukrowy detoks – usuń przynajmniej w pierwszej fazie (3-4 tygodnie) wszelkiego rodzaju słodycze, słodkie przekąski, soki owocowe, ale również wszelkiego rodzaju gotowce oraz produkty zawierające cukier, jako dodatek.
- Jeżeli spożywasz pieczywo koniecznie zwracaj uwagę na skład, nie może tam być karmelu, cukru, emulgatorów, sztucznych zagęstników itp.
- Unikaj wysokoprzetworzonych produktów, wafli ryżowych, pieczywa chrupkiego itp.
- Wprowadź do diety zdrowe tłuszcze (awokado, oliwę z oliwek, orzechy, nasiona).
- Unikaj smażenia, zastąp je duszeniem, gotowaniem, czy gotowaniem na parze.
- Działaj przeciwzapalnie – zielone koktajle, borówki, maliny, spora ilość warzyw.
- Warzywa spożywaj na półmiękko, dzięki czemu mają niższy indeks glikemiczny – unikaj puree.
- Unikaj jasnego pieczywa, makaronów, a także pierogów, klusek, ryżu, mają bardzo wysoki indeks glikemiczny.
- Insulinooporność, to nie tylko problem ze spożywaniem nadmiernej ilości cukru, ale również stan zapalny, zadbaj o jego redukcję.
- Zadbaj o styl życia, odpowiednia ilość i jakość snu, pamiętaj o odpoczynku i relaksie.
- Aktywność fizyczna – spędzaj jak najwięcej czasu poza domem, długie spacery w parku czy w lesie będą dobrym rozwiązaniem.
Zainteresował Cię artykuł?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!
Przedsprzedaż: Zrozum i wyprowadź wysoką glukozę i insulinooporność w 20 minut
149,00 zł brutto
Dieta z niskim indeksem glikemicznym (przy insulinooporności)
97,00 zł brutto