Poczuj się lekko – porady żywieniowe

Poczuj się lekko - porady żywieniowe

Niech jedzenie nie kojarzy Ci się z ociężałością i uczuciem „kamlota” w brzuchu. Jeśli chcesz się dobrze czuć, to niezależnie od tego, jaką dietę stosujesz postaw na lekkostrawność.

  • Mięso, ryby podsmaż chwilę, by zamknąć soczystość w środku, duś do miękkości, gotuj wolnowarze, piecz i podlej wodą, rób pulpeciki, pasztety itp.
  • Jajka nie sadzone, smażone. Zrób lekką jajecznicę z półpłynnym żółtkiem, ugotuj jajka na miękko lub po benedyktyńsku.
  • Strączki wymocz odpowiednio, przepłucz wielokrotnie, ugotuj do miękkości, odlej wodę, przepłucz i najlepiej jeszcze zmiksuj, a zobaczysz, że gazy po fasoli to mit.
  • Warzywa i owoce jedz na surowo, a jeśli powodują u Ciebie problemy, to zapoznaj się z lista FODMAP, np. na fodmap.pl albo spróbuj przerzucić się na chwilę na zupy krem, warzywa duszone, puree, budynie owocowe, duszone owoce.

Zrób tak przez tydzień, a zobaczysz, że poczujesz się lekko. Smażenie, mocne pieczenie, przypiekanie, smażenie na głębokim tłuszczu zostaw sobie na specjalne okazje i tak będziesz mieć ich wiele. A więcej informacji znajdziesz w naszym ebooku „Zupełnie inne spojrzenie na dietę lekkostrawną”.


Zainteresował Cię ten temat?

Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!

Dieta lekkostrawna

149,00  brutto

Wspieraj trawienie i leczenie żołądka oraz jelit, odkrywając harmonię smaku dzięki mojej…
Kategoria: Dieta, Dietetyka kliniczna, Zdrowie, Zdrowy styl życia
Tagi: dieta, dieta lekkostrawna, dietetyk, trawienie, zdrowa dieta

Podziel się tym artykułem:

Chcesz więcej darmowej wiedzy?

Obserwuj mnie w social mediach:

Instagram
keyboard_arrow_up