Czym jest SIBO?
SIBO nie jest konkretną chorobą, a zespołem zaburzeń związanych z przerostem flory bakteryjnej w obrębie jelita cienkiego. Nadmierny rozwój drobnoustrojów w obszarze jelita cienkiego prowadzi z czasem do upośledzenia procesów trawienia i przyswajania składników odżywczych. Według doniesień naukowych największy problem powstaje przy trawieniu i przyswajaniu witaminy B12 oraz tłuszczów.
SIBO w większości przypadków jest tylko następstwem innych problemów zdrowotnych!
Co przyczynia się do pojawienia się SIBO?
- Zaburzenia czynnościowe i motoryczne – zespół jelita drażliwego (IBS), popromienne zapalenie jelita cienkiego , niedrożność rzekoma jelit.
- Nieprawidłowości anatomiczne – zwężenia jelita, zrosty pooperacyjne, nieswoiste choroby zapalne jelit, stan po omijającej operacji bariatrycznej, stan po usunięciu zastawki krętniczo-kątniczej.
- Choroby metaboliczne i układowe – cukrzyca, twardzina układowa, przewlekłe zapalenie trzustki (PZT), mukowiscytoza, marskość wątroby, amyloidoza, choroba Parkinsona, niewydolność nerek.
- Leki – opioidy, leki hamujące wydzielanie żołądkowe.
- Niedobory odporności – niedobór IgA, zakażenie HIV.
- Inne czynniki – podeszły wiek, uchyłkowatość jelita cienkiego.
Czym jest tylko jeden typ SIBO?
Na chwilę obecną wyróżniamy cztery typy przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim w zależności od tego jakie gazy w nim dominują:
SIBO wodorowe – najbardziej charakterystyczne w nim prócz wzdęć są biegunki.
SIBO metanowe – gdzie dominują zaparcia. Tu często też występują bóle brzucha i trudności z wypróżnianiem oraz zmieniony rytm wypróżnień.
SIBO siarkowodorowe – wiąże się z występowaniem biegunek, zmienionego rytmu wypróżnień, stanów zapalnych jelit, fibromialgią, chronicznym zmęczeniem, bólami głowy, a także z pojawieniem się nietolerancji produktów spożywczych zawierających siarkę (np. jaja, mięso, suszone owoce)
SIBO mieszane (wodorowo-metanowe) – dla którego charakterystyczne jest pojawienie się na zmianę zaparć i biegunek.
Jak kompleksowo zająć się SIBO? Diagnoza, leczenie, dieta
- Zarządzanie wewnętrznymi napięciami i stresorami
- Substancje antybiofilmowe
- Wsparcie pychosomatyczne
- Uważność, oddech, spokojne jedzenie
- Suplementacja uzupełnienie niedoborów
- Masaże, akupunktura, terapia wisceralna, osteopatia
- Odpowiednia terapia probiotyczna
- Inne terapie wspierające
- Wpływ otoczenia środowiska
- Wsparcie wątroby i trawienia
- Aktywność fizyczna
- Fitoterapia
Co z dietą?
Dieta nie jest koniecznym warunkiem pozbycia się SIBO.
Może pomóc złagodzić dolegliwości, może poprawić komfort Twojego trawienia, natomiast nie jest metodą leczenia SIBO.
Ważne! Dietę w terapii SIBO włącza się dopiero po zakończeniu stosowania antybiotyków! Podczas antybiotykoterapii zaleca się spożywanie wszystkich produktów, ponieważ bakterie są bardziej podatne na działanie antybiotyków, jeśli ich nie głodzimy. W ten sposób możemy korzystnie wpłynąć na skuteczność leczenia.
Jaka dieta przy SIBO?
Istnieje wiele rodzajów diet stosowanych w SIBO, jednak ich wspólną, główną ideą jest “zagłodzenie”, czyli pozbawienie pokarmu bakterii, które w nadmiernej ilości zasiedlają jelito cienkie i to ma sens, zwłaszcza, kiedy chcemy podtrzymać efekty kuracji leczniczej nie pobudzając fermentacji przez bakterie jelitowe.
Najbardziej popularne protokoły dedykowane SIBO
- dieta dr Siebecker,
- Bi-phasic Diet,
- dieta LOW FODMAP
Są często pomocne i oparte na ograniczaniu fermentacji bakterii w jelicie cienkim. Musisz jednak wiedzieć, że to protokół, które mogą, ale nie muszą być skuteczne w SIBO i bazują jedynie na doświadczeniu ich autorów.
Zainteresował Cię ten temat?
Poszerz swoją wiedzę o wybrane produkty z naszego sklepu – solidna dawka praktycznej wiedzy!
Napraw trawienie. Zdrowy żołądek i jelita – Wyzwanie 60 dni
129,00 zł brutto
SIBO bez tajemnic – Kompletny przewodnik po SIBO
97,00 zł brutto
Wideokurs: SIBO bez nawrotów – przyczyny, leczenie, dietoterapia
227,00 zł brutto