fbpx

Paulina Ihnatowicz

  1. Strona główna
  2. chevron_right
  3. Poradnia SanDiet
  4. chevron_right
  5. Paulina Ihnatowicz

O mnie

Moje motto brzmi „Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby”. Dzień w dzień staram się pokazywać swoim pacjentom, że prawidłowe odżywianie może zdziałać cuda. W pracy z pacjentem celem jest osiągnięcie takiego stanu zdrowia, aby odrzucić zbędną farmakologię poprzez połączenie odpowiedniej diety z aktywnością fizyczną.

Wykształcenie

Jestem dietetykiem ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Ukończyłam studia licencjackie i magisterskie na kierunku Dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz.

Zainteresowania

Szczególnie interesuje się przypadkami autoimmunologii, ponieważ sama walczę z chorobą Hashimoto. Często moi pacjenci, którzy przez X lat męczyli się ze swoją chorobą, zmieniają dietę i to wystarcza, by raz na dobre zapomnieć o chorobie. Dieta to podstawa zdrowego życia i zdrowego ciała.

Współprace i projekty

Współpracuję ze Stowarzyszeniem Health is Trendy. Sama jestem prezesem Stowarzyszenia Propagatorów Zdrowia “Medella” nabierając doświadczenia dietetycznego np. w warsztatach żywieniowych dla dzieci przedszkolnych.

Swoje doświadczenia i kwalifikacje dietetyczne zdobywam i wciąż zdobywam podczas współpracy z klubami sportowymi m.in. ProTC (Violetta Pryłowska), Football Academy, Yamabushi oraz na szkoleniach, kursach oraz konferencjach, na których bywam regularnie, jak również w poradniach i oddziałach szpitalnych (geriatrycznym, gastroenterologicznym, diabetologicznym). Odbywałam również praktyki w Ministerstwie Zdrowia.

Brałam czynny udział w “Wojewódzkim Programie zapobiegania niedożywieniu, nadwadze i otyłości poprzez poprawę żywienia u dzieci klas 1-3 szkół podstawowych w wieku 6-9 lat”. Obecnie studiuje online na uczelni amerykańskiej Functional Medicine University. Od drugiej połowy 2017 roku rozpoczyna doktorat z dietetyki.

Metodyka

Staram się uczyć swoich pacjentów długotrwałych, zdrowych nawyków żywieniowych, a nie tylko chwilowej, niewiele wnoszącej diety. Do swoich podopiecznych podchodzę w sposób holistyczny i układam indywidualne jadłospisy na podstawie wyników morfologii czy też testów nietolerancji pokarmowych. Bo to, co dla jednego jest pożywieniem, dla drugiego może być trucizną.

Dlaczego warto?

Praca, którą wykonuję jest moją pasją. Nieustannie się rozwijam by dawać moim pacjentom skuteczne efekty. Poszerzam swoją wiedzę biorąc udział w rozmaitych kursach. Studiuję również fachową literaturę oraz artykuły naukowe.

school
Oto część przebytych przeze mnie szkoleń i konferencji:
  • Dietetyka kliniczna – Iwona Wierzbicka, 2014
  • Dietetyka i suplementacja poziom IV – Jakub Mauricz, 2014
  • Dietetyka i suplementacja poziom III – Jakub Mauricz, 2014
  • Immunodiagnostyka Nietolerancji Pokarmowej – Cambridge Diagnostics Polska, 2014
  • Analiza pierwiastkowa włosa – Biomol med., 2014
  • VI Warszawskie dni nauki o żywieniu człowieka – konferencja 2014, Warszawa
  • IV Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań Nad Otyłością – konferencja 2013, Zawiercie
  • Dietetyka i suplementacja poziom II – Jakub Mauricz, 2013
  • Dietetyka sportowa i suplementacja w pracy dietetyka, trenera – Edu-Activ, 2013
  • III Ogólnopolska konferencja dietetyki Congressus Dietetica – konferencja 2013 Łódź
  • Zdrowy styl życia w kontekście psychodietetyki – konferencja SWPS, 2013 Wrocław
  • Dietetyka i suplementacja poziom I – Jakub Mauricz, 2013
  • Cukrzyca i choroby współistniejące – konferencja 2012 Warszawa
  • III Ogólnopolskie dni otyłości – konferencja 2012 Poznań
  • Żywienie i suplementacja w sportach wytrzymałościowych – dr Jakub Czaja, 2012
Menu